Connect with us

Trending

“Jangan kata stroller, wheelchair pun tak dapat naik sebab manusia cacat otak ni”

Meskipun zaman kini sudah serba maju dan canggih, namun ramai masyarakat yang tidak mempunyai sifat prihatin dalam diri mereka. Boleh dikatakan, makin maju dunia, manusia juga semakin mementingkan diri sendiri.

Lihat saja sikap segelintir rakyat Malaysia yang tidak prihatin lebih-lebih lagi dalam penggunaan kemudahan awam. Baru-baru ini, seorang pengguna Twitter meluahkan rasa geramnya dengan sikap rakyat Malaysia yang pentingkan diri ketika menggunakan lif di pusat membeli belah.

Menurutnya, ramai yang mempunyai tubuh badan sihat tapi mahu menggunakan lif. Jelasnya lagi, dia bukan mahu mempertikaikan hak pengguna, tetapi perlulah beri keutamaan kepada mereka yang lebih memerlukan sebagai contoh ibu bapa yang membawa stroller, warga emas, oku serta ibu hamil.

Perkongsiannya itu mendapat perhatian netizen lain yang turut berkongsikan pengalaman sama. Seorang netizen yang mempunyai ibu kurang upaya turut berang dengan sikap sesetengah pengguna .

Kata netizen itu lagi, tak salah nak gunakan lif tetapi dahulukan mereka yang lebih memerlukan untuk menggunakan lif.

Disebabkan isu tersebut, ada netizen mengatakan mereka terpaksa membawa stroller menggunakan eskalator sehingga ada yang memandang serong perbuatan mereka itu.

Diharap perkongsian ini dapat membuka mata masyarakat diluar sana tentang penggunaan lif terutama di pusat membeli belah. Bukan anda dilarang gunakan lif, tetapi kalau boleh perlu ada sikap bertimbang rasa dengan penguna lain yang lebih memerlukan.

Sumber : Vitdaily, Twitter

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Popular

“Hukumnya ‘Harus’ Menceraikan Isteri Dalam Keadaan Hamil” – Da’i Wan

Trending

“Dia memilih untuk meninggalkan saya dan anak yang dikandung ini…” – Isteri PU Abu Diceraikan Ketika Hamil

Trending

“Majlis Kahwin Kot…Bukan Parti Liar” – Majlis Kahwin Ahya Rosli Dikecam Netizen

Hiburan

Suami Guna Timun Pada Isteri Puaskan Nafsu Seks Liar

News

Connect