Connect with us

News

Kantoi Guna Runner Beli Makanan Bungkus

Menggunakan khidmat ‘runner’ (orang tengah) untuk menempah makanan. Itulah taktik digunakan kaki ponteng puasa bagi mengelakkan perbuatan mereka dihidu umat Islam lain dan penguat kuasa.

Taktik itu dikesan sepasukan penguat kuasa Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) dalam Operasi Khas Ramadan, dijalankan, hari ini.

Ketua Penolong Pengarah Bahagian Penguatkuasaan JAIM Datuk Rahimin Bani berkata, taktik itu dikesan pihaknya apabila terserempak dengan lelaki berusia 20-an di satu lokasi pemeriksaan.

“Pada awalnya kami terserempak lelaki menunggang motosikal itu di sebuah medan selera, namun ketika pemeriksaan di lokasi kaki ponteng berkumpul dia juga ada di situ.

“Berikutan itu kami tidak menolak kemungkinan lelaki berkenaan bertindak sebagai runner,” katanya selepas tamat operasi.

Rahimin berkata, dalam operasi dijalankan selama lebih lima jam bermula 9 pagi, sebanyak 25 lokasi menjadi tumpuan kaki ponteng puasa sepanjang Ramadan, sekitar Daerah Melaka Tengah diperiksa.

“Hasilnya lima saman hadir dikeluarkan JAIM kepada kaki ponteng puasa dan peniaga berusia antara 35 hingga 57 tahun.

“Ketika pemeriksaan dilakukan seorang peniaga didapati menjual makanan kepada pelanggan beragama Islam, manakala dua individu didapati merokok dan dua lagi lelaki didapati membeli makanan,” katanya.

Beliau berkata, mereka yang dikeluarkan saman hadir ini akan disiasat mengikut Seksyen 49 Enakmen Kesalahan Syariah Melaka kerana tidak menghormati bulan Ramadan.

“Selain pemeriksaan sebanyak 25 poster Penghayatan Ramadan turut ditampal di premis yang dilawati,” katanya.

Sumber : Harian Metro

Popular

Dirasakan Terbaik Untuk Mereka Berdua, Aliff Aziz dan Bella Astillah Sah Bercerai

Trending

“Hukumnya ‘Harus’ Menceraikan Isteri Dalam Keadaan Hamil” – Da’i Wan

Trending

“Dia memilih untuk meninggalkan saya dan anak yang dikandung ini…” – Isteri PU Abu Diceraikan Ketika Hamil

Trending

Gambar Tidur Aliff Aziz Bersama ‘Gadis Seksi’ Tersebar di Media Sosial?

Trending

Connect